domingo, 24 de mayo de 2009

I Seminari Internacional de Paisatges culturals

Participam al Seminari amb una ponència el dijous horabaixa.

De agrofitness

El cas de la Serra de Tramuntana (Mallorca)
Tots els paisatges mereixen la qualificació de paisatge cultural en la mesura que són el resultat de les relacions que l’esser humà ha mantingut amb el medi natural durant tota la història. És el cas de la Serra de Tramuntana, un paisatge representatiu d’unes relacions especialment harmòniques amb el medi natural, on el producte de la història i la cultura han convertit aquest territori en un paisatge singular i d’excel·lència, carregat de valors excepcionals.
El Consell de Mallorca, des del Departament de Territori, impulsa una nova política territorial fonamentada en el Conveni Europeu del Paisatge. Des d’aquest punt de vista, cal entendre que tot el territori és paisatge, i que la protecció i gestió del territori a partir del seu paisatge és una demanda social a la que cal donar resposta.En aquesta línia s’emmarca la celebració del “I Seminari Internacional sobre Paisatges Culturals”, centrat en el cas de la Serra de Tramuntana de Mallorca, amb l’objectiu d’aportar noves visions a l’hora d’ordenar i gestionar un dels paisatges més valuosos de la Mediterrània.

"El cas de la Serra de Tramuntana (Mallorca)"
Palma de Mallorca, 27, 28 i 29 de maig de 2009

Dimecres 27 de maig
La definició dels paisatges culturals
17.30 Inauguració oficial del seminari.
17:45 Caracterització i definició dels paisatges culturals Joaquín Sabaté. Arquitecte. Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)Fundador del Laboratori Internacional de Paisatges Culturals.
18:30 Paisatges culturals, la visió internacionalMónica Luengo. Presidenta del Grup Internacional de Treball sobre Paisatges Culturals de l’ICOMOS
19:15 El “Plan de Paisajes Culturales” de l’IPCEMaría Linarejos Cruz . Arqueòloga del “Instituto del Patrimonio Cultural Español (IPCE)”

Dijous 28 de maig

Primera sessió: Els valors del paisatge cultural de la Serra de Tramuntana com expressió singular d’un paisatge mediterrani
10:00 El marc físic i humà conformador del paisatge culturalMiquel Grimalt. Professor de Geografia de la Universitat de les Illes Balears (UIB)
10:45 Cultura, art i tradició a la Serra de TramuntanaMargalida Castells. Historiadora
11:30 Pausa / Café
12:00 L’evolució històrica i el patrimoni de la SerraJaume Andreu Galmés. Historiador. Universitat de les Illes Balears
12: 45 La Serra de Tramuntana: projecte territorialBiel Horrach. Arquitecte. Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la UPCTòfol Arbona. Màster de Projectació Urbanística de la UPC

Segona sessió: Els valors del paisatge en el territori
17: 30 Entre la naturalesa i les persones: caracterització dels paisatges mediterranis Michelangelo Dragone. Arquitecte. Alberobello, Italia.
18: 15 La visió des de l’ecologia Antoni Martínez-Taberner. Professor d’Ecologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB)
19:00 El paisatge construït, el cas singular del Barranc de BiniaraixAntoni Font. Biòleg. Associació d’Amics del Barranc de Biniaraix

Divendres 29 de maig

Protecció, ordenació i gestió dels paisatges culturals.

9: 30 Els paisatges culturals i el Conveni Europeu del PaisatgeMaguelonne Déjéant-Pons. Cap de la Divisió de Patrimoni Cultural, Paisatge i Ordenació del Territori. Direcció General de Cultura i Patrimoni Cultural i Natural. Consell d’Europa.
10:15 L’ordenació dels paisatges des de l’arquitecturaEric Luiten. Professor d’Arquitectura del Paisatge. T.U. Delft (Holanda)11:00 Pausa / Café
11:30 Turisme i paisatges culturals: reptes i amenaces Cipriano Marín. Consultor turístic del “Instituto de Turismo Responsable”
12:15 Noves estratègies en la gestió del patrimoni culturalJoan Carles Matamala. Director de l’Observatori de Turisme Cultural “IBERTUR”
13.00 Taula rodona. Qui és qui en la gestió del paisatge?
14.00 Acte oficial de clausura

No hay comentarios: